Stor i Taipei

Efter cirka 3-4 timmars sömn gick upp vid 08.00 för att ta oss iväg på Uniqlo's "grand opening" för deras flagskeppsaffär här i Taipei. Det är den japanska motsvarigheten till H&M och finns bara i ett fåtal städer. Henrik trodde att den öppnade 9 så vi var där då. Så var inte fallet men det visade sig vara ett bra val. Kön var redan ett kvarter när vi kom dit och det var en timme till öppning. I kön bjöds vi på välbehövligt iskaffe medan vi väntade på att få gå in. Därefter började några av de mest bisarra timmarna under den här vistelsen. Det var ett massivt mediauppbåd och vi, som dom enda västerlänningarna, hamnade mitt i centrum. Alla ville intervjua oss, ta kort och film. Först när vi gick på röda mattan men sen även inne i butiken. Vid ett tillfälle hade vi kanske cirka 6 kameror och 4 journalister runt oss på samma gång.
Personalen (500 anställda) var väldigt övertaggade och sa "välkommen", som låter som good morning, så fort dom såg en. Dom hade ramsor som en började skrika och 20 andra stämde in för att avsluta och var tvugna att buga varje gång de gick ut ur butiken. Det var tydligen 2500 som köade och vi var 3 av dessa" Diehard Fans": http://focustaiwan.tw/ShowNews/WebNews_Detail.aspx?Type=aALL&ID=201109230008.
Som vanligt var kläderna inte riktigt våra vanliga storlekar men där fanns det flera olika storlekar. Inte bara one size som i många andra affärer.

Inget vatten.

Skönt att det inte finns något vatten i lägenheten ikväll...

Kursjakt över och helgen är här.

0
7:00-8:00
1
8:10-9:00
2
9:10-10:00
International Business Strategy 
Cross-Cultural Management 
3
10:20-11:10
International Business Strategy 
Cross-Cultural Management 
4
11:20-12:10
International Business Strategy 
Cross-Cultural Management 
@
12:20-13:10
5
13:20-14:10
6
14:20-15:10
The Application of Financial Modeling 
7
15:30-16:20
The Application of Financial Modeling 
8
16:30-17:20
The Application of Financial Modeling 
9
17:30-18:20
A
18:30-19:20
B
19:25-20:15
C
20:25-21:15
D
21:20-22:10


Där har ni mitt schema för den här terminen förutom kinesiska kursen som, förhoppningsvis, kommer att på måndag och onsdagkvällar. Imorgon är det sista anmälningsdagen för kurserna så vi var några som var ganska stressade de senaste dagarna. Jag hade tillräckligt med kurser, men det var en jag inte ville ha. De var en finanskurs vilket inte var mitt favoritämne hemma. Läraren hade dock en roliga engelsk brytning. Hon sa What och Why med H:et först (Hwat, Hway), assume blir aschum och apple blir ajpel. Jag lyckades få cross-cultural management istället och den verkar bra. De är lite kul att det är mer svenskar än någon annan nationalitet i den klassen. Vi tar över staden!

Vi spanade in biblioteket idag som var fint och stort. Det största intrycket var dock att alla låg och sov där inne. Det verkar vara Taiwanesernas favoritsovställe med McDonalds som klar 2:a. Något Taiwaneserna är bra på är att sova. De kan göra det var som helst t.ex. i bilen, på tunnellbanan och på bänkar.


Vissa i vårat lilla kollektiv har också börjat lära sig...

Det känns bra att det är klart nu så man slipper fundera på det mer. Nu ska vi fokusera på helgen, med uniqlo's (japanska h&m) stora öppning i Taipei imorgon och lite andra spännande saker. På tal om att köpa kläder: jag har aldrig känt mig särskilt stor, men att hitta shorts i rätt storlek var inte det lättaste. De flesta såg ut som cykelbyxor och gick inte att knäppa...

Vi glider runt i shorts fortfarande fast det har varit lite kyligare den här veckan. sommaren förlängs ganska rejält


En helg

Helgen började i torsdags efter en vecka med att flänga runt på olika lektioner för att se vilka kurser vi kan få. Vissa lärare har många och lite konstiga regler. En lärare ska sätta upp namnskyltar i klassrummet efter alfabetisk ordning. Vissa har också krav på att eleverna ska vara aktiva under lektionerna och dom skriver upp vad alla säger samt kräver att man ska vara aktiv och ställa ytterst releventa frågor på ett forum som hon skapar. Det är ju kul att dom använder sig av tekniken som faktiskt finns tillgänglig. Inte som hemma där en ett OH-blad fortfarande anses vara. Idag fick vi veta att vi måste söka kurser för nästa termin. Detta alltså innan vi vet vad vi kommer plugga här.
Fredagen spenderades på Taipei Zoo. Jag är ingen stor Zoomänniska men det fanns en del intressanta djur.Vi såg de två fredspandorna (som Kina skickade hit 2 gånger, Taiwan tog inte emot dom första gången så dom fick åka hem igen), flodhästar, ormar, tigrar, lodjur, vargar, apor, ett stort antal sköldpaddor och några björnar. Området var stort och det var varmt, som vanligt, så både vi och djuren blev ganska trötta men det var kul att se. 7,5 kronor för inträde var ganska dyrt så vi skippade middagen...
På väg hem hoppade vi av vid Electronic Plaza för att leta hörlurar åt mig, eftersom dom självklart går sönder när man inte är hemma. Knapplåsknappen på min mobil har också försvunnit... Det fanns en del elektronik där alltså. En kille undrade vad vi gjorde i Taiwan och Henrik svarade att vi pluggar på NTU (TAIDA) och han vägrade tro honom så vi visade våra studentkort/tågkort/zookort/7-11kort och han blev helt chockad. Den reaktionen får man inte direkt hemma. Han kanske bara blev chockad eftersom vi verkade så dumma då han (kanske) precis tagit det dubbla priset för hörlurarna.
Igår tog jag och Henke en prommenad i affärsdelen av Taipei där de flesta bankerna finns och så. Det var ett riktigt fint område. Då gick vi också förbi fabriken där Taiwan Beer görs. Det vara bara att gå in på området bland alla backar med öl och där fanns även en restaurang som hette 346 så vi satte oss där ett tag. Det var riktigt trevligt, lite öltältskänsla, dock spelades Justin Biebers "Baby" kanske 4 gånger under den korta tiden vi var där... Sen på kvällen var vi i en nattklubb i källaren av Taipei 101 (500metersbyggnaden) som heter Spark.

Första skoldagen

Idag har jag haft min första lektion. Det var International International Business Strategy som verkar vara en bra kurs med en bra lärare. Hans engelskan va sådär så det var lite svårt att förstå allt, men man vänjer sig säkert. De var också jakt efter den magiska gröna lappen som man på vissa kurser är tvungen att å för att få gå kursen. I det här fallet tog han in alla så det blev inget krig. Det är lite oklart hur många poäng vi måste läsa så jag kanske måste jaga fler kurser, men om vi får tag i studievägledaren ska det nog lösa sig.
Vi har också kommit igång med träningen nu. Igår sparng vi på löparbanan på Campus. Jag sprang 5 km och kände mig som en mästare, i den 29 gradiga värmen, trots att jag inte har tränat på länge. Det var allt från små barn till 60 + samt tjejer med handväskor som sprang och gick runt banan. En man (kring 60 år kanske) endast iförd kostymbyxor försökte utmana mig. Men hans bara överkropp och fötter hade inget att sätta emot så han övergick till att springa backlänges och flaxa med armarna och en massa andra mystiska övningar. De är många som verkar träna eller vad det nu är genom att stå och vifta med armarna. Kanske nått man borde prova. Vi har också gymkort (kostade 175 kr för att halvår) som vi utnyttjade idag. Känns bra att skapa nån slags rutin.

Några bilder

Har vandrat runt den här lilla (500 m höga) byggnaden idag. Kul att se ett nytt område som nästan kändes som en ny stad.Enda stället vi kunde få internet på till en början...När solen skiner tar man fram paraplyet...Ägg i te. luktar inte godis.

Snart börjar vi på allvar

Än så länge har vi inte haft en enda lektion. Det är en väldigt utdragen process med att välja kurser och så, men på tisdag har vi dom första lektionerna. Det är under en såkallad drop/add period där man kna gå runt ock skriva upp sig på kurser eller avregistrera sig. Idag har det varit en stor klubbdag där alla skolans klubbar får rekrytera folk. Det fanns ALLT: fantasyklubb, militärklubb, tågklubb, jonglerarklubb, FN-klubb, Rugbyklubb, Mac-klubb. Alla ville rekrytera oss förutom magdansklubben. Där fick jag tyvärr inte vara med...  Vi är uppskriva på lite olika klubbar men just nu verkar de kanske bli så att vi går med i Rugbyklubben. Kan bli kul fast jag aldrig spelat. Verkade vara ett skönt gäng och så. Dessutom va dom mästare. Man måste ju börja på topp.

Annars har vi mest gått runt i olika distrikt och undersökt staden med hjälp av tunnellbanan. I förrgår var vi på stranden på östkusten. Vädret var inte på topp, men de va väl tur eftersom jag ändå lyckades bränna mig en del. Vilket jag tror Taiwaneserna tyckte var kul. Dom smygfotograferar oss lite då och då. Vi ska kanske dit imorgon igen om det inte regnar (som de verkar som att de ska göra). Jag får ta med paraplyet och kepsen med jätteskärmen allan som taiwanserarna gör.
Igår klippte jag mig också. Var lite nervös eftersom kommunikationen lätt kan bli konstig. Men jag tog ett ställe som såg fint ut och de gav väl hyffsad utdelning. Frisören tyckte tydligen att jag skulle ha längre hår på bakhuvudet... Men när Henke kom och styrde upp blev det bra och hon bad om ursäkt till henke efteråt. För de va ju honom hon klippte?
Jag försöker lägga upp bilder men de går inte så bra. Det kommer, var lugna!

Lägenhet fixad!

Sitter på ett café (eftersom vi inte har fått internet i lägenheten än) och klockan är 00:40. I förrgår var det hårda förhandlingar för att göra upp om den lägenhet vi igår kunde flytta in i. 3 timmar efter start var förhandlingarna klara och hyra och deposit betalades. Det är en lägenhet med 4 sovrum som alla 7 bor i. Kan bli lite trångt men det löser sig. Just nu har jag ett eget rum, men vi kommer att rotera så att alla får det. Vi har i alla fall insett att det är ett fantastiskt läge när en massa restauranger, cafén och nära till campus och tunnellbanan.
Vi besökte Taipeis Ikea för att komplettera det som behövdes till lägenheten, vilket visade sig va en del, men skönt att få det bortgjort och att äta lite köttbullar och potatismos.
Gick runt själv ett tag idag när de andra sov och insåg att det blir väldigt svårt att hitta bra inhemsk mat på egen hand eftersom man inte har nån aning om vad det är för mat och verken menyer eller personal är till särskilt mycket hjälp. Hamnade tillslut på nått halvästerlänskt café. Är man desperat finn
Vi har idag blivit guidade runt på kvarteret av en 32 år gammal kanadensisk pastor med en massa tatueringar och skate board som tog oss ut och äta, visade oss en bar och nattmarknaden. Det var också första dagen vi sov ut på riktigt vilket va skönt men kanske inte så produktivt. Det känns dock inte direkt som att man har så mycket stress att hitta på saker eftersom vi har några dagar kvar här i landet...

Lägenhetsjakten är förhoppningsvis över.

Vi har åkt runt med taxi och sky train för att se olika lägenheter. Som tur är har alla "mäklare" varit bra på engelska vilket gjorde det ganska mycket smidigare. Det verkar bli en lägenhet med 4 sovrum som hela gänget ska sova i. Den ligger nära campus och där det verkar hända saker, vilket känns bra. Det kan bli trångt men vi hoppas inte spendera så mycket tid där och sen är den inte så liten. Det är inte som där vi bor nu där det är som tetris när någon ska öppna väskan.
Vi ska snart ut och betala för lägenheten ochj äta.
Ching Chong.

RSS 2.0